ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ

 

Στην καρδιά κάθε αγίου υπάρχει η αγάπη προς τον Χριστόν σαν φλόγα, «θείον πυρ», για το οποίο ο Κύριος Ιησούς είπε; «Πυρ ήλθον βαλείν επί την γην και τί θέλω ει ήδη ανήφθη!» (Λουκ. ιβ'49)

Άγιος δεν είναι ο αναμάρτητος, δεν είναι ο άπτωτος, αλλ' εκείνος που αγωνίζεται να μη πέσει στην αμαρτία. Αν πέσει, πέφτει από ανθρώπινη αδυναμία και δεν μένει στην πτώση του, αλλά ευθύς σηκώνεται και πάλιν αγωνίζεται τον αγώνα τον καλόν της αρετής.

Άγιος γίνεται όποιος ειλικρινά, σταθερά και στα σοβαρά προσπαθεί να αποβάλει τις κακίες του και να ζήση σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, σύμφωνα με το ιερόν Ευαγγέλιο. Και τέτοιος αγωνιστής μπορεί να είναι ο καθένας. Άρα, άγιος μπορεί να γίνει όποιος το θελήσει.

Ο άγιος είναι ανώτερος από τον ήρωα. Κάθε ήρωας δεν είναι άγιος. Είναι αδύνατον όμως να γίνεις άγιος χωρίς ηρωική διάθεση και προσπάθεια.

Άγιοι υπήρχαν και θα υπάρχουν σε κάθε εποχή, από κάθε ηλικία και φύλο και τάξι και επάγγελμα. Είναι μια ισχυρή απόδειξης ότι άγιος μπορεί να γίνει ο καθένας. Φθάνει να το θέλει, να το προσπαθεί εν Χριστώ Ιησού.

Μακριά από τον Κύριο 'Ιησού Χριστό, χωρίς τον Κύριο Ιησού Χριστό και έξω από την αγία Του Εκκλησία, ούτε αγιότης υπάρχει, ούτε άγιος γίνεται κανείς.«Άγιος» δεν είναι κάτι που μπορείς και να μη γίνεις. Αν ενδιαφέρεσαι για την βασιλεία των ουρανών, οφείλεις να γίνεις άγιος. Χωρίς αγιότητα δεν βλέπεις Θεού πρόσωπο. Ο απόστολος Παύλος λέγει καθαρά. «διώκετε (επιδιώκετε)... τον αγιασμόν, ου χωρίς ουδείς όψεται τον Κύριον» (Εβρ.ιβ' 14).


Τα φιλότιμα παιδιά προσπαθούν να μοιάσουν τον καλό πατέρα τους. Όσοι θέλουν να είναι παιδιά του Θεού, οφείλουν να Του μοιάσουν πνευματικά. Πρέπει να γίνονται διαρκώς αγιώτεροι. «Γίνεσθε μιμηταί του Θεού ως τέκνα αγαπητά» (Εφεσ. ε΄ 1). «Άγιοι γίνεσθε, ότι εγώ άγιος ειμί», είπε ο Θεός (Α' Πέτρ. α 16).

Δεν είναι σωστό να νομίζουμε ότι άγιοι είναι μόνον όσοι κάνουν θαύματα. Η θαυματουργία είναι ένα από τα χαρίσματα του Θεού στους αγίους Του.

Αγίους — και μάλιστα μεγάλους αγίους — έχει η Εκκλησία μας πολύ περισσοτέρους από όσους θαυματουργούς έχει και γνωρίζουμε.

Δεν είναι η μόρφωσης που θα μας κάμει ευτυχέστερους, αλλ' η αγιότης. Ένας άγιος είναι προτιμότερος από χίλιους μορφωμένους χωρίς χριστιανική αρετή. Οι άγιοι ανεβάζουν και σώζουν τις κοινωνίες. Αν πεις: «Θέλω να γίνω Άγιος», έχεις την ωραιότερη φιλοδοξία. Οι άγιοι αποφεύγουν με πάθος την αμαρτία και ποτέ δεν συμφιλιώνονται προς αυτήν.

Δύσκολο, αδύνατο να μετρήσει κανείς τους αγίους της Εκκλησίας μας. Γεμάτα τα Μηνολόγια της από τους επώνυμους. Και οι ανώνυμοι είναι πολύ περισσότεροι.


Και όλους αυτούς τους αγίους η Μάνα μας Εκκλησία τους γέννησε, τους έθρεψε και ανάθρεψε πνευματικά. Είναι η απόδειξης της γνησιότητας της. Είναι η δικαίωσης της υπάρξεως της. Είναι το σεμνό καύχημα της.


Τους προβάλλει στον Νυμφίο της Χριστό και Του λέγει: «Να, Κύριε Ιησού Χριστέ, δεν πήγε χαμένο το πανάχραντο Αίμα σου πάνω στο Σταυρό!»


Τους προβάλλει στον κόσμο διαχρονικά για απολογία της, στον κόσμο της αποστασίας, που τη συκοφαντεί και την πολεμά και του λέγει: «Αυτό είμαι και αυτό κάνω: Ετοιμάζω αγίους, ό,τι ωραιότερο μπορεί να γίνει ο άνθρωπος. το "φως" και το "αλάτι", για να μη σαπίσει στο σκοτάδι του κακού ο κόσμος».


Τους προβάλλει και στους πιστούς της, τους αγίους της και τους λέγει: «Παιδιά μου, έτσι να γίνετε όλοι σας. Το μπορείτε. Πρέπει. Αυτός είναι ο προορισμός σας, το χρέος σας!...»

 

 

*******************

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ