Εορτάζοντες την 13ην του μηνός Ιουνίου


 

  • Η ΑΓΙΑ ΑΚΥΛΙΝΑ

  • Η ΟΣΙΑ ΑΝΝΑ και ΙΩΑΝΝΗΣ ο γιος της

  • Ο ΟΣΙΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ο εξ απάτης τον διάβολον προσκυνήσας

  • Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΙΠΑΤΡΟΣ επίσκοπος Βόστρων

  • Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΛΟΓΙΟΣ Πατριάρχης Αντιόχειας

  • ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΥΡΙΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

  • Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΔΩΡΟΣ ο εξ Έμέσης

  • Εύρεσης ιερών λειψάνων ιερομάρτυρας ΝΙΚΟΛΑΟΥ του εν Καρυαίς Λέσβου (1960)

  • Ο ΑΓΙΟΣ Τριφύλλιος

 

Αναλυτικά

 

Η ΑΓΙΑ ΑΚΥΛΙΝΑ
Έζησε τον 3ο αιώνα μ. Χ. στα χρόνια του Διοκλητιανού. Παλαιστίνια στην καταγωγή, βαπτίσθηκε σε ηλικία πέντε ετών από τον επίσκοπο Ευθάλιο. Ο πατέρας της, Ευτόλμιος, δημιούργησε τις καταλληλότερες συνθήκες για την κόρη του, έτσι ώστε αυτή να κατηχηθεί στη χριστιανική πίστη κατά τον καλύτερο τρόπο. Πράγματι, η Ακυλίνη δεν άργησε να φέρει πνευματικούς καρπούς. Νεαρό κορίτσι ακόμα, είχε την αγία κλίση να κάνει ελεημοσύνες και να διδάσκει τον λόγο του Θεού, συναναστρεφόταν με κορίτσια ειδωλολατρών και πολλά από αυτά είλκυσε στη χριστιανική πίστη. Αυτό αναφέρθηκε στον ανθύπατο Ουλοσιανό ο οποίος, αφού τη συνέλαβε, με κάθε τρόπο προσπάθησε να την αναγκάσει να αλλαξοπιστήσει. Η Ακυλίνη, αν και ανήκε στο ασθενές φύλο και ήταν νεαρό κορίτσι, περιφρόνησε τις προσπάθειες του ανθυπάτου. Τότε αυτός με πολύ θυμό την χτύπησε με τον πιο ωμό τρόπο στο πρόσωπο, που πλημμύρισε από αίματα. Αλλά η Ακυλίνη με περισσότερη θέρμη ομολογεί πως είναι χριστιανή. Ο Ουλοσιανός, καταντροπιασμένος που δεν μπόρεσε να κάμψει ένα αδύνατο κορίτσι, την αποκεφάλισε, αποδεικνύοντας ότι "τα ασθενή του κόσμου εξελέξατο ο Θεός ίνα καταισχύνη τα ισχυρά"1. Δηλαδή, τους κατά κόσμον αδυνάτους εξέλεξε ο Θεός, για να καταντροπιάσει εκείνους που έχουν ισχυρή κοσμική επιρροή.

1. Α' προς Κορινθίους, α' 27.


Απολυτίκιο. Ήχος δ'. Ταχύ προκατάλαβε.
Παρθένος ακήρατος, και Αθληφόρος σεμνή, εδείχθης τοις πέρασι, τη αγαπήσει Χριστού, Ακυλίνα θεόνυμφε· συ γαρ καθάπερ ρόδον, νοητόν τεθηλυία, έπνευσας εν αθλήσει, της αγνείας την χάριν, πρεσβεύουσα τω Κυρίω, υπέρ των τιμώντων σε.


Η ΟΣΙΑ ΑΝΝΑ και ΙΩΑΝΝΗΣ ο γιος της

 

Ο ΟΣΙΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ο εξ απάτης τον διάβολον προσκυνήσας
Ο όσιος αυτός απαρνήθηκε τον κόσμο, αφού είχε διαμοιράσει όλα του τα υπάρχοντα στους φτωχούς και επιδόθηκε στο κήρυγμα του θείου λόγου, στις αυστηρές νηστείες και αγρυπνίες. Ο κόσμος που τον έβλεπε να κατορθώνει τόσες αρετές, τον επαινούσε πολύ. Αυτός όμως, αντί να κλείσει τ' αυτιά του στα επικίνδυνα αυτά εγκώμια, λησμόνησε τα λόγια της Γραφής που λένε ότι ο Θεός αντιτάσσεται στους υπερήφανους και ότι όποιος υψώνει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί και έτσι, έπεσε στο άκρως επικίνδυνο πάθος της υπερηφάνειας. Ο διάβολος δεν έχασε την ευκαιρία και κάποια νύκτα, παρουσιάστηκε σαν άγγελος στον Ιάκωβο και του είπε ότι σε τίποτα δεν υστερεί από τον απόστολο Παύλο και ότι για τη μεγάλη του αγιότητα, την επομένη νύκτα θα του έκανε επίσκεψη ο ίδιος ο Θεός. Ο Ιάκωβος, τυφλωμένος από την υπερηφάνεια, το πίστεψε και με θυμιάματα και κεριά, ετοιμάσθηκε και περίμενε το Θεό. Πράγματι, μέσα στη σιγή της νύκτας, ακούστηκε κρότος και ο Ιάκωβος άνοιξε την πόρτα του και προσκύνησε. Όταν όμως σήκωσε το κεφάλι του, είδε το φρικιαστικό πρόσωπο του σατανά να τον κοροϊδεύει. Τότε, αμέσως, έκανε το σταυρό του και ο δαίμονας εξαφανίστηκε. Το πρωί, με δάκρυα εξομολογήθηκε το πάθημά του σε κάποιο γέροντα, μετάνιωσε ειλικρινά και στην πράξη και από τότε έγινε υπόδειγμα ταπεινοφροσύνης σ' όλη την περιοχή.


Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΙΠΑΤΡΟΣ επίσκοπος Βόστρων
Στους Συναξαριστές δεν υπάρχουν βιογραφικά του στοιχεία. Απ' αλλού, όμως, γνωρίζουμε ότι έζησε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα, έγραψε σύγγραμμα κατά των δογμάτων του Ωριγένη, το οποίο χάθηκε και διασώθηκαν λίγα μόνο τεμάχιά του. Επίσης, έχουμε και δύο λόγους του, στον Ευαγγελισμό και στον Βαπτιστή Ιωάννη. Ο Αντίπατρος απεβίωσε ειρηνικά.


Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΛΟΓΙΟΣ Πατριάρχης Αντιόχειας
Απεβίωσε ειρηνικά.


ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΥΡΙΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ
Μαρτύρησαν δια ξίφους.


Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΔΩΡΟΣ ο εξ Εμέσης
Μαρτύρησε δια σταυρικού θανάτου.


Εύρεσης ιερών λειψάνων ιερομάρτυρας ΝΙΚΟΛΑΟΥ του εν Καρυαίς Λέσβου (1960)

 

Ο άγιος Τριφύλλιος

Περισσότερα στο αφιέρωμα για τους Κυπρίους Αγίους
 

 

 

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ