Εορτάζοντες την 24ην του μηνός Μαΐου


  • Ο ΟΣΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ ο Θαυμαστορείτης

  • Ο ΑΓΙΟΣ ΜΕΛΕΤΙΟΣ ο Στρατιώτης (κατ΄ άλλους Στρατηλάτης), ΙΩΑΝΝΗΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΣΕΡΑΠΙΩΝ ο Αιγύπτιος, ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ ο Μάγος, ΜΑΡΚΙΑΝΗ, ΠΑΛΛΑΔΙΑ, ΣΩΣΣΑΝΗ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ τα Νήπια, 12 κομήτες και τριβούνοι, ΦΗΣΤΟΣ, ΦΑΥΣΤΟΣ, ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΜΕΛΕΤΙΟΣ, ΣΕΡΓΙΟΣ, ΜΑΡΚΕΛΛΙΝΟΣ, ΦΙΛΗΚΟΣ (ή Φήλιξ), ΦΩΤΕΙΝΟΣ, ΘΕΟΔΩΡΙΣΚΟΣ, ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΣ και ΔΙΔΥΜΟΣ, καθώς και άλλοι 11208 Μάρτυρες

  • Ο ΟΣΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ο Στυλίτης Πρεσλαβίας ο Θαυματουργός (Ρώσος)

  • Ο ΟΣΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ο εν Κύπρω

 

 

Αναλυτικά

 

Ο ΟΣΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ ο Θαυμαστορείτης
Ό πατέρας του Ιωάννης ήταν από την Έδεσσα, αλλά ο Συμεών γεννήθηκε στην Αντιόχεια στα χρόνια του βασιλιά Ιουστίνου Β'(574 μ.Χ.). Όταν ήταν πέντε χρονών, σεισμός τρομερός κατέστρεψε μεγάλο μέρος της Αντιόχειας. ο πατέρας του σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν μέσα στο σπίτι και κατέρρευσε ή στέγη. Ή μητέρα του Μάρθα σώθηκε, διότι εκείνη τη στιγμή ήταν σε κάποιο ναό της πόλης. Το Ίδιο και ο μικρός Συμεών, πού μόνος του είχε βγει από το σπίτι και πήγε στον κοντινό ναό του Αγίου Στεφάνου. Ή Μάρθα όταν βρήκε το Συμεών, δόξασε το Θεό, διότι κράτησε τουλάχιστον το παιδί της ζωντανό. Από τότε, με περισσότερο ζήλο μόρφωνε το παιδί της σύμφωνα με τα θεία παραγγέλματα. Όταν ο Συμεών μεγάλωσε, πήγε στη Σελεύκεια σε ένα μικρό μοναστήρι (στο Θαυμαστό όρος), όπου βρισκόταν ένας περίφημος ασκητής, ο Ιωάννης. Κοντά του ο Συμεών πήρε περισσότερα και υψηλότερα διδάγματα χριστιανικής ζωής και μελέτησε συστηματικότερα τις Γραφές. Τόσο δε καλή διαγωγή είχε μέσα στο μοναστήρι, πού κάποτε κάποιος φθονερός συμμοναστής του προσπάθησε να τον μαχαιρώσει, αλλά από θαύμα το χέρι του ξεράθηκε επί τόπου. ο άμνησίκακος Συμεών προσευχήθηκε, σταύρωσε το χέρι του παρ' ολίγον φονιά του, και αμέσως αυτό θεραπεύθηκε. ο Θεός, για τη θερμότητα της πίστης του, έδωσε στο Συμεών το χάρισμα να θεραπεύει δαιμονισμένους. Και όπως ο Κύριος μας, έτσι και ο Συμεών, μέχρι πού αποδήμησε "δαιμόνια πολλά εξέβαλε"
1. Ευαγγέλιο Μάρκου, α' 34.


Απολυτίκιο. 'Ηχος α'. Της ερήμου πολίτης.
Ως άείφωτος λύχνος δωρεών της ασκήσεως, εν τω θαυμαστώ Πάτερ Όρει, διαπρέψας άνέλαμψας, και κλίμακα εκ γης προς ούρανόν, τον στύλον σου ύπέθου αληθώς, Συμεών θαυματοφόρε τοις εύσεβώς, προστρέχουσι τη Μάνδρα σου. Δόξα τω δεδωκότι σοι ίσχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω ένεργούντι δια σού, πάσιν ιάματα.


Ο ΑΓΙΟΣ ΜΕΛΕΤΙΟΣ ο Στρατιώτης (κατ΄ άλλους Στρατηλάτης), ΙΩΑΝΝΗΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΣΕΡΑΠΙΩΝ ο Αιγύπτιος, ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ ο Μάγος, ΜΑΡΚΙΑΝΗ, ΠΑΛΛΑΔΙΑ, ΣΩΣΣΑΝΗ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ τα Νήπια, 12 κομήτες και τριβούνοι, ΦΗΣΤΟΣ, ΦΑΥΣΤΟΣ, ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΜΕΛΕΤΙΟΣ, ΣΕΡΓΙΟΣ, ΜΑΡΚΕΛΛΙΝΟΣ, ΦΙΛΗΚΟΣ (ή Φήλιξ), ΦΩΤΕΙΝΟΣ, ΘΕΟΔΩΡΙΣΚΟΣ, ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΣ και ΔΙΔΥΜΟΣ, καθώς και άλλοι 11208 Μάρτυρες
Μαρτύρησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Ήλιογάβαλου (218 -222). ο άγιος Μελέτιος, ο αρχηγός ας πούμε της μαρτυρικής αυτής σειράς, υπηρετούσε στρατιώτης μαζί με δύο άλλους αγίους τον Στέφανο και τον Ιωάννη. Καταγγέλθηκαν ότι πίστευαν στο Χριστό και διατάχτηκαν να τον αρνηθούν. Επειδή όμως δεν το έπραξαν, υποβλήθηκαν σε φρικτά βασανιστήρια. Τελικά τον μεν Μελέτιο απαγχόνισαν, τους δε Στέφανο και Ιωάννη αποκεφάλισαν. Αλλ' ο Σεραπίων ο ειδωλολάτρης, όταν είδε τον άγιο Μελέτιο με την προσευχή του να συντρίβει τα είδωλα του ναού, πίστεψε. Επίσης ο Καλλίνικος ο μάγος, όταν είδε και αυτός ότι ο Μελέτιος δεν έπαθε τίποτα από το θανατηφόρο δηλητήριο πού του είχαν ποτίσει, πίστεψε και αυτός. Και οι δύο αφού ομολόγησαν σταθερά το Χριστό, αποκεφαλίστηκαν. Όμως, στη θέα του μαρτυρίου τους, πίστεψαν και έδωσαν τη ζωή τους για το Χριστό, 12 κόμιτες και Τριβούνοι, τρεις γυναίκες, ή Μαρκιανή, ή Παλλάδια και ή Σωσάννη, δύο νήπια, ο Κυριάκος και ο Χριστιανός, και ακολούθησε ένα πλήθος μαρτύρων πού ο αριθμός τους φτάνει 11.208!


Ο ΟΣΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ο Στυλίτης Πρεσλαβίας ο Θαυματουργός (Ρώσος)


Ο ΟΣΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ο εν Κύπρω

Ο Άγιος Κυριακός έζησε βίο ασκητικό πλησίον της κοινότητος Ευρύχου, όπου σώζεται ξυλόστεγος μονόκλιτος ναός, ο οποίος χρονολογείται τον 16ον αιώνα. Στη βόρεια πλευρά του ναού διασώζεται ο τάφος του αγίου. Στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου - Ευρύχου, η οποία αποτελεί την προσωρινή έδρα της Μητροπόλεως Μόρφου , φυλάγεται η τιμία του κάρα. Επίσης στο ναό σώζεται παλιά φορητή εικόνα του αγίου. παλαιά Στο χωριό Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου υπάρχουν ερείπια παλιάς εκκλησίας στο όνομα του, καθώς και παλαιά χειρόγραφη φυλλάδα με την ακολουθία του.

Περισσότερα στο αφιέρωμα για τους Κυπρίους Αγίους

 

 

..\sinaxaristis.htm

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

   

 

 

Επισκέπτες

Phoenix Ancient Art