ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ


ΕΥΧΕΤΗΡΙΑ ΚΑΡΤΑ  Ι.Σ .  Δ.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ


Εισαγωγικό σημείωμα

 

ΜΕΣΟ - ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Διεύθυνση: Αγραίων 3, Τ.Κ. 431 00 Καρδίτσα
Τηλ. & φαξ: 24410 29458


Καρδίτσα 31-5-2006


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το Μέσο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Καρδίτσας, δημόσιο σχολείο του Υπουργείου Παιδείας, ιδρύθηκε και ξεκίνησε την λειτουργία του το 1981. Συμπληρώνονται λοιπόν φέτος 25 χρόνια επίπονης πορείας του στον στίβο της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης. Επί ένα τέταρτο του αιώνα το Μ.Ε.Φ. Καρδίτσας βρίσκεται στις επάλξεις αγωνιζόμενο «τον αγώνα τον καλόν» επ' αγαθώ της Εκκλησίας, της εκπαιδευτικής κοινότητας ολόκληρης, επ' αγαθώ του λαού μας. Διδάσκει «φόβον Κυρίου» και όχι «άθεα γράμματα» τα οποία προκαλούν έπαρση και τυφλώνουν τον άνθρωπο, οδηγώντας τον στην καταστροφή.

Αψευδείς μάρτυρες αυτού του αγώνα του είναι οι πολυάριθμοι μαθητές οι οποίοι, όλα αυτά τα χρόνια, πέρασαν από τα θρανία του και σήμερα στελεχώνουν πολλές Μητροπόλεις της χώρας, μαθητές από όλη την Ελλάδα (από τα Επτάνησα μέχρι και την Κρήτη). Σ' αυτή του την προσπάθεια είχε και έχει ακοίμητο βοηθό και κραταιό προστάτη τον έφορο του, τον ’γιο Μεγαλομάρτυρα Μηνά, εις τον οποίο είναι αφιερωμένος ο ναός του σχολείου.

 


 

Προκειμένου λοιπόν να τιμηθεί αυτή η εικοσιπενταετηρίδα του Μ.Ε.Φ. Καρδίτσας, το σχολείο προχώρησε στην ηχογράφηση και έκδοση ενός δίσκου ακτίνας (CD) με τον Παρακλητικό Κανόνα εις τον ’γιο Μεγαλομάρτυρα Μηνά τον Θαυματουργό.

   

’ξιον εστίν…(ψάλλει ο Μητροπολίτης),

Μεγαλυνάρια του Αγίου (οι ψάλτες εναλλάξ)

διάρκεια ... (3:39)

 

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα καλαίσθητη έκδοση με εξαιρετική ηχογράφηση.

 

 

Ο δίσκος συνοδεύεται από ένα δίγλωσσο (ελληνικά και αγγλικά) βιβλιαράκι 32 σελίδων,

με την ιστορία του σχολείου,

τον βίο του Αγίου Μηνά

και επιλεκτική παρουσίαση κάποιων από τα θαύματά του.

 

Ένα δε από τα κριτήρια με τα οποία επελέγησαν τα εξιστορούμενα θαύματα του Αγίου είναι και ο χρόνος κατά τον οποίο συνέβησαν, προκειμένου να καταδειχθεί και μ' αυτόν τον τρόπο, η διαχρονική, ακοίμητη φροντίδα του για τον πιστό λαό του θεού.

 

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ένα από τα πρώτα θαύματα του Αγίου Μηνά που αναφέρουν τα Συναξάρια είναι η ανάσταση διαμελισμένου νεκρού, θαύμα που έχει πολλές αναλογίες με περιστατικό το οποίο, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, έλαβε χώρα το 2004 με θαυματουργό επέμβαση της Παναγίας η οποία ανέστησε δολοφονημένο και διαμελισμένο Σαουδάραβα Μουσουλμάνο ο οποίος πήγαινε στο ορθόδοξο Μοναστήρι της Παναγίας Σαϊντανάγια στην Συρία.


Όλοι όσοι εργάσθηκαν για την παραγωγή του δίσκου «Παρακλητικός κανών εις τον ’γιο Μεγαλομάρτυρα Μηνά» είναι άνθρωποι του Μέσου Εκκλησιαστικού Φροντιστηρίου Καρδίτσας.

 

Πρώτος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας του Μ.Ε.Φ. Καρδίτσας κ. Κύριλλος, ο οποίος αγκάλιασε με θέρμη την ιδέα, παίρνοντας μάλιστα μέρος και στην ηχογράφηση (χοροστατεί στην ακολουθία).


Οι πρωτοψάλτες Ευάγγελος Γκίκας και Ηλίας Καπελάς καθώς και ο εκφωνών ιερεύς Γεώργιος Στάμος είναι καθηγητές Βυζαντινής Μουσικής οι οποίοι διδάσκουν ή έχουν διδάξει κατά το παρελθόν στο σχολείο.


Οι αναπληρώτριες καθηγήτριες του σχολείου, Πολυξένη Αντωνοπούλου, θεολόγος και Δήμητρα Χριστοπούλου, μαθηματικός, μετέφρασαν στην αγγλική γλώσσα τα κείμενα του ενθέτου το οποίο συνοδεύει τον δίσκο.


Ο Χρήστος Γ. Καλαντζής, Διευθυντής του Μ.Ε.Φ. Καρδίτσας, φιλόλογος - νομικός, ανέλαβε την διεύθυνση και την επιμέλεια της έκδοσης καθώς και την σύνταξη των κειμένων του ενθέτου.

 

Πρόκειται λοιπόν για μία δουλειά η οποία πραγματοποιήθηκε κατά εκατό τοις εκατό με ίδιες δυνάμεις του σχολείου.

Αυτό ακριβώς καταδεικνύει τον δυναμισμό, την αγωνιστική διάθεση και τις δυνατότητες του Μ.Ε.Φ. Καρδίτσας. Καταδεικνύει ακόμη τις δυνατότητες που έχουν όλα τα Εκκλησιαστικά Σχολεία της χώρας για μια παρουσία στον σύγχρονο κόσμο.

Για το Εκκλησιαστικό Σχολείο της Καρδίτσας, μετά και την ψήφιση του Ν. 3432/2006 για την «Δομή και λειτουργία της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης», ανοίγονται νέοι δρόμοι τους οποίους είναι αποφασισμένο να βαδίσει, εξακολουθώντας να δίνει το «παρών» στην εκπαιδευτική κοινότητα.


Όσοι ενδιαφέρονται για τον δίσκο (cd)

μπορούν να επικοινωνούν με το Μέσο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Καρδίτσας καλώντας τον αριθμό

(τηλέφωνο και φαξ)  24410 - 29 458

 

ή στέλνοντας Ε-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση frekklkar@sch.gr 

Παρακλητικοί κανόνες

 

 

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ